Mina alldeles egna trosor

Det går inte åt så mycket tyg att sy trosor. Det verkar inte så krångligt. Det är mycket billigare än att köpa. Men hur syr jag ett par trosor som passar just mig?

Mitt projekt att sy de perfekta trosorna började i juni 2017. Det är snart 3 år sedan. Jag inledde projektet med höga förväntningar, men det visade sig vara mycket krångligare än jag trodde.

Första försöket – A

Juni 2017

På ett sy-lan, började jag sy trosor. Jag ritade av ett par Pierre Robert hipster-modell. Att rita av ett plagg utan att klippa upp det är som det är, knepigt. Nu var det ganska enkelt att rita av dessa trosor.

Jag sydde ihop trosorna, men när jag drog på mig dem satt de inget vidare. Inte alls likadant som originalet. Tyget var en jersey med polyester i. Resåren var någon trosresår jag köpt på Stoff&Stil, ganska lös.

Mitt första försök att sy trosor

Andra försöket – B

Augusti 2017

Letade gratismönster och tips på internet. Många sökresultat pekade på Pinterest, så jag skapade ett konto där. Jag hittade ett par mönster och skrev ut. Det jag testade först var Make Bra Free Hipster Pattern (storlekar S, M, L).

Testade olika sömmar i benen. Vika in sömsmånen en gång eller två gånger. Tyvärr inget bättre resultat…

Tvillingsöm till vänster. Sicksack till höger.

Tredje försöket – C

Oktober 2017

Free sewing tutorial Women’s Hipster Briefs – mönster (storlekar S, M) och instruktioner. Jag testade många olika kombinationer.

 • Vilken söm runt benen blir lagom elastisk utan att det blir vågigt?
 • Overlocka alla kanter eller inte?
 • Vilket material funkar bäst?
 • Vilken resår funkar bäst?
 • Resår i benen eller inte?
 • Vilken söm ska jag sy fast resåren med?
 • Hur tight ska resåren i midjan vara?
Många modeller och många justeringar. Här är alla försök hittills.

Hittade en post på Instagram jag gjorde för #memademay 2018:

Wearing memade underwear for the first time! Tried copying underwear I bought. Tried some free hipster pattern I found online. Not 100% satisfied with the fit yet, but I will continue to tweak it.
@by_elsbth – Instagram

Fjärde försöket – D

7 juli 2019

Ritade av ett par välanvända Lindex-trosor, som går lite längre ner på rumpan/benen. Passformen blev mycket bättre! Resåren jag använde var kanske lite för hård, så därför användes de inte så mycket.

Andra versionen – D2

Via Instagram hittade jag Stora inlägget om trosor av Clara Stickar. Där fanns många bra tips. Jag justerade bakstycket. Linningen höjdes mitt bak och lite justeringar i grenen. Jag klippte ut trosorna ur ett kasserat linne (återbruka och spara pengar!). Använde spetsresår som var ganska löst. Passformen blev den bästa hittills!

Nysydda trosor till vänster. Utslitet linne, som jag klippe ut trosorna ur, till höger.

Vikresår

På Sy- och hantverksfestivalen 2019 gick jag loss på vikresår med picoter hos B-Wear. Hemma så sprättade jag bort resåren på de två senaste paren (D och D2). Jag tyckte de på D var för hårda och på D2 var för lösa. Sydde dit nya vikresår istället och de blev mycket bättre.

Medan jag syr fast vikresåren spänner jag ut resåren så tyget blir plant.

Färdig?

I april 2020 sydde jag två par till av D2. Jag ville testa om det faktiskt var den slutgiltiga modellen. Det var det! Även om mönstret säkert kan justeras lite till och jag kan testa att sy dit resår i benen också, så känns det ändå som att jag äntligen hittat rätt!

Prickiga trosor med nålade ben.

Färdig!

De slutgiltiga mönsterdelarna har jag lagt i en plastficka med ett mönsterkort (som jag gör med alla mönster jag använder). Jag har även ritat av mönsterdelarna på baksidan av mönsterkortet, så om de i mönsterpappret skulle gå sönder, så kan jag rita av nya likadana.

Jag påbörjade ett tros-race. I skrivande stund har jag klippt ut till åtta par trosor till. De ligger i en prydlig hög i sy-rummet. Jag ska välja resår till dem också. Sen kommer jag nog köra löpande band. Precis som min målbild innan projektet började. Yes!

Fyra par trosor utklippta och redo att sys ihop.

Så gör jag:

 1. Klipp ut 1 framstycke, 1 bakstycke och 1 grenbit med 1cm sömsmån
 2. Klipp ut 1 grenbit till, men sömsmån bara bak och fram. Detta är grenbiten som hamnar på insidan
 3. Nåla fast grenbitarna (aviga mot aviga) med framstycket mellan. Framstyckets avigsida ska ligga mot rätsidan på den grenbit som inte har någon sömsmån på sidorna. Sy ihop (overlock)
 4. Repetera punkt 3 med bakstycket. Det kommer bli lite knöligt att nåla ihop där, eftersom både framstycke och bakstycket hamnar ”inuti” grenbitarna. Sy ihop (overlock) och vräng
 5. Sy ihop sidsömmarna (overlock)
 6. Vik in sömsmånen i benen (1cm). Sy med tvillingnål (stygnlängd 4,5, läs pressarfot och hård övertrådsspänning)
 7. Nåla fast vikresåren, många nålar! Sy fast med sicksack
 8. Färdig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *