Höstplan 2018

SKINNHANDSKAR:
Fortsättning från vinterplanen. Jag har en modell och ytterligare en skinnjacka från second hand att sprätta sönder. Material har jag gott om, så det är bara att tuta och köra på första exemplaret. Måste bara hitta ett bra tyg att fodra med.

TRÄDGÅRDSBYXOR:
När hösten kommer vill jag gärna arbeta i trädgården i hellånga byxor. Därför ska jag sy nederdelen till dessa byxor. De ska inkludera fickor för knäskydden.

MARIN-MÖSSA:
Jag har redan jobbat på denna mössa ett tag, men målet har varit att få den färdig till kommande höstsäsong. Stickas i Sandnes Duo, samma som jag stickat min Marin shawl i.

Sticktips: Räcker garnet ett varv till?

För att stickningen ska bli enklare har jag en del knep jag tar till. På träffarna med Stickklubben Göteborg har jag delat med mig och nu tänkte jag skriva ner mina tips för att kunna dela med mig av dem till fler.

Här kommer första sticktipset!

Tänk dig att du är på sluttampen av nystanet och gärna inte vill skarva mitt i projektet. Hur vet du då om garnet kommer räcka ett, två eller kanske tre varv till?

Jo, när du uppskattar att det är två eller tre varv kvar, knyt en knut på halva. Räkna bort ca 10 cm i änden för att ha marginal att fästa.

Sticka ett varv till.

Om du möter knuten innan varvet är färdig, så kommer garnet inte räcka ytterligare ett varv.

Om det är väldigt mycket kvar – knyt upp knuten och repetera från början.

Sommarplan 2018

TOPPAR, LINNEN, JUMPRAR:
Jag har väldigt ofta ett linne underst och de vita innen jag äger har hängt mer många år. De börjar få så många hål att jag snart kan med att klippa upp och sy nya. Förhoppningsvis vlir det toppar och jumprar med hellång ärm också, men linnen är prioriterade.
Har köpt jersey i 100% bomull till detta.

MYSBYXOR:
Tyget köptes i somras. Har ett mönster i en Burda-tidning, men har samtidigt sneglat länge på Hudson pants. Får se vilket det blir.

LÅNGKLÄNNING:
Jag gillar jersey-klänningar med resår i midjan. Den gråa på bilden sydde jag för ett par år sedan. Den slutar ovanför knäna, men jag skulle gärna vilja ha en hellång i samma modell också.
Kommer antagligen justera mönstret något under processen.

LIBERTY-BONUS?
De två Liberty-tyger jag köpte i augusti 2017 ligger fortfarande orörda. De väntar på inspiration och ett plötsligt infall 😉

Resultat

Första helgen i juli hade jag sy-lan. Då körde jag slutspurt på sommarplanen och sydde fyra av de redovisade plaggen.

TOPPAR, LINNEN:

[Uppe vänster]
Äntligen fick jag till en t-shirt som kändes bra och satt lagom tight! Jag märker nu en tydlig skillnad på bomullsjersey med och utan elastan. Det vita tyget jag använt är utan, men jag hoppas det göra att det jag syr håller formen längre.

[Uppe höger]
En oversized köpetop som fått hål i sig i tvättten klippte jag äntligen sönder i sömmarna och ritade av. Fick göra några justeringar i axelsömmen och vimma ärmkullarna (och lärde mig vad vim är). Tänkte från början göra ett uppvik på ärmslutet, men jag hann glömma och fålla vanligt, så jag lät fållen vara kvar. Testade bandkantare på ett projekt för första gången här, halsringningen blev bandkantad. Sydde på en sushi-ficka för att göra den roligare.

[Nere vänster]
Sushi-tyget var impulsköp. Följde mitt raglan-mönster, så den gick snabbt.

[Nere höger]
Hittade ett linne med brottarrygg i Burda style 06/2014. Fick justera höjden vid axeln och trixa, men fick ihop det. En bärbar test. Får se sen hur krångligt det är att göra om till ”raka” axelband istället för brottarryggen.

LÅNGKLÄNNING:
Gjorde halsringningen tightare än på föregångaren. La till fickor i sidsömmarna också, improviserade och inte helt nöjd. Tyget är en fladdrig viskosjersey, och det finns nog inte mycket jag kan lägga i fickorna utan att det drar för mycket. Mängden tyg i kjoldelen gör redan att den är tung. Funderar på om jag ska göra den snävare och skippa fickorna. Jag är i alla fall väldigt nöjd med passformen på överdelen.
Jag är 1,78 lång och köpte 1,7m tyg (140cm brett). Det var precis att jag fick ut alla delar, för jag vände ena ärmen uppochner. Inga spillbitar att spara på alltså. Det är sällan det händer för mig.

MYSBYXOR:
Eftersom mysbyxor inte behöver särskild passform, så gick jag efter mönsterdelarna utan att rita om. Jag förlängde benen, som jag brukar, och valde en annan större bakficka.
Burda style 03/2014.

TRÄDGÅRDSBYXOR:
Äntligen har jag fått till ”bare minimum” av dessa hängslebyxor! Jag brottades med att få till en ficka för knäskydden snyggt på toilen, men i denna version har jag bara gjort ner till ovanför knät. Eftersom benen ska vara delbara har jag skjutit knäskyddsdelen på framtiden.
Denim-tyget känns i tjockaste laget just nu. Det beror nog på att det är så varmet ute. Och jag är nog inte helt nöjd med grensömmen, men det är trädgårdsbyxor – de behöver inte sitta helt perfekt. Huvudsaken är att jag kan ha på mig dem, att de är tillräckligt långa, att jag kan röra mig i dem och stoppa saker jag behöver i fickorna.

BORDE VARIT MED:
Eftersom min cykel nu är fixad har jag cyklat en del. Med värmen som varit så har jag kunnat konstatera att jag saknar snygga somriga shorts. Får se om det blir något nu i sommar, annars kommer det med i nästa sommarplan.

Vårplan 2018

TRÄDGÅRDSBYXOR:
Jag behöver ett par anpassade byxor att ha i trädgården. Jag kör på hängslebyxor så jag kan röra och böja på mig utan att det smiter åt eller glipar någonstans. Ett tips jag fick var att köpa knäskydd innan jag börjar sy, så jag kan anpassa efter dem. Vet inte än vad för tyg jag ska välja, men det blir säkert nåt bomullstyg.

LET IT FALL SWEATER:
Köpte en tröjmängd Cheeky merino joy på Sy- och Hantverksfestivalen i augusti. Detta ska jag göra en Let it fall sweater av. Är dock inte jätteförtjust i att avigsidan används i de stora släta partierna, så där jag ska använda rätsidan av slätstickningen istället.

Resultat

LET IT FALL SWEATER:
Gjorde om baksidan så spetsmönstrets nedre kan inte var helt i linje. Jag är jättenöjd med resultatet. Baksidan känns väldigt levande. Om jag gör en till så kommer jag göra något liknande på baksidan, kanske också i fram.
Redan en favorit i garderoben. Tar på mig den när det är något speciellt, som gäster på jobbet eller en träff med vänner från långt borta.

TRÄDGÅRDSBYXOR:
Det gick rätt snabbt att få ihop min grön-vita toile, men där tog det stopp. Tveksamheter över passformen över rumpan och att få in fickor för knäskydd var krångligare än jag trodde. De ligger just nu undangömda tills jag inte har andra husprojekt som lockar mer. Har i alla fall köpt material: Ljus denim och mörkgrå bävernylon.

Vinterplan 2017

SKINNHANDSKAR:
Detta har jag tänkt göra länge – sy mig ett par välsittande skinnhandskar. Med mina medfödda långa fingrar är alla damhandskar jag provar för korta och alla herrhandskar för breda.
Skinnjackan köptes på second hand i somras och är redan uppsprättad. Flera stora bitar blev det och jag känner mig säker på att det kommer räcka.
Mönster har jag inget än, men jag letar. Min bild är att göra likadana som de köpta skinnhandskar jag har börjat slita ut: Med bred mudd och detaljen med spännet och remmen.

Utöver detta vill jag sy:
– En jumper med cowl i viskos-linne-jersey
– Ett par mjukisbyxor i joggingtyg

Men jag lägger inte in dem i planen för jag vill fokusera på skinnhandskarna.

Resultat

SKINNHANDSKAR:
Inte färdig med toillen. Jag började med en Pinterest-tavla med tanken att rita mönstret själv utifrån vad jag hittade för gratismönster och tutorials. Gick hyfsat bra tills jag kom till tumfliken.
Hittade ett Buttericks-mönster på nätet och väntade tills det kom på posten. Mönstret innehöll ingen tumflik och jag var inte helt nöjd med passformen på toillen.
Försökte nu i helgen igen och byggde vidare på mitt första mönster, men får inte alls till tummen.
Målet nu är att jobba med handskarna då och då och ha de färdiga till nästa säsong.

TREGO:
Rowan Chunky hemp tweed
Köpte mönstret och garnet för över ett år sedan. Nu äntligen blev det en värmande lång kofta. Tyvärr blev krag-/knappkanten inte lika bred som den skulle vara i mönstret, för garnet tog slut.
Jag lade till fickorna och knapphålen. Knapparna har jag och de ska dit efter blockning.

LITTLE STRIPE CARDIGAN:
Alabama, Rowan Studios 31
KPC Novomerino 4ply
Från tidigare plan: Äntligen är den klar! Dock ska den blockas också.

COWL-TOP:
111 Burda Style 04/2014
Tunn jersey av viskos/lin från Ohlssons
Intressant konstruktion eftersom det är som en vanlig top på höger sida och en lång vikning med ett ärmhål på tvären på vänster sida. Jag tycker om den!

JULKLÄNNING:
Vogue Rebecca Taylor, V1315
Jersey från Stoff&Stil
Fick mönstret i våras och köpte tyg till det i somras. Dröjde dock innan jag började sy eftersom jag var osäker på om jag valt rätt sorts tyg. Jag chansade och det gick bra.

Höstplan 2017

MÉLILOT SHIRT:
Från sommarplanens klänning blev det beige bomullschambray över. Det ska jag göra denna skjorta i. Om tyget inte räcker har jag säkert bomullsstuvar kvar att göra fickor, krage och ärmslut av.

LITTLE STRIPE CARDIGAN:
Samma mönster som tidigare Little Black Cardigan. Jag kompletterade med två nystan så räckte garnet till en till – inte helsvart så, utan med blue steel och lime wash också randat.
Redan påbörjad.

T-SHIRT BURDA 3197:
I en tidigare plan sydde jag ett Chewbacca-nattlinne enligt detta mönster. Jag vill fortsätta prova detta mönster och se hur modellen beter sig i ett tyg med mer fall. Antagligen kommer jag vilja sy flera och testa olika justeringar för att få till ett bra grundmönster på en t-shirt.

TROSOR:
Jag lyckades inte hitta ett tillräckligt tunt bomullstyg med elastan i till sommarplanen. Jakten går vidare…
Jag funderar på om jag ska leta efter ett riktigt mönster för hipster-trosor med, men jag vill testa med ett tunnare tyg först.

5-FICKSBYXOR:
Om jag hittar en lucka och har tyg hemma så kan det hända att jag syr mig ett par svarta byxor. Samma mönster som de marinblå jag sydde i januari, så det borde gå på ca en dag.
Denna gång ska jag fundera på mönstret till bakfickorna innan jag sätter igång.

BONUS:
Atacac /-shirt – Har ingen aning om storlek eller passform på detta mönster, men jag ser fram emot att sy detta

Resultat

Sommarplan 2017

Top:
Jag har länge velat sy en (eller flera) somrig top av detta tyg, men vintern kom emellan och jag fick hålla fingrarna i styr. Nu blir det äntligen dags!

Trosor:
Har inget ordenligt mönster, men eftersom jag har flera köpta par hemma redan så är det nog bara att rita av. Får leta bra resår och tyg bara.

Bomberjacka:
Samma längtan som med bling-tyget. En bomberjacka som passar mig. Tyget har jag inte köpt än, men det ska vara lite glansigt, mer mörkt än ljust och gärna något mönster på som man blir glad av. Muddar i en kontrastfärg. Kanske även kontrast på dragkedjorna, beroende på utbud och val av tyg.

Tea dress:
Födelsedagsklänning! Gärna längre ärm, men det kan jag justera senare.

(bli klar med):
Min Little Black Cardigan ska bli klar i tid med mitt födelsedagsfirande. Ska bäras tillsammans med Tea dress.

Resultat

Äntligen ett matigt resultat!

BOMBERJACKA:
Jag hittade inte ett så roligt tyg som jag hoppades, så jag kompenserade med fodertyget istället.

TROSOR:
Köpte tyg två gånger, utan att det blev riktigt rätt. Ett var för mycket polyester i och det andra var tjockare än förlagan. Jag sydde i alla fall en toille. Den ska jag bygga vidare på, när jag har rätt tyg.

BING-TOP:
Äntligen fick jag satt saxen i denna viskossjersey. Modellen blev en jag sytt två gånger tidigare. Den här gången tänker jag spara anteckningarna för att förbättra till nästa gång. (Slängde ihop denna top på ca 1,5h idag för att få med i resultatet)

LITTLE BLACK CARDIGAN:
Det känns som jag använt denna sedan i vintras, men att sticka den drog ut på tiden. Den blev färdig i april.

TEA DRESS:
Från början visste jag att jag ville ha längre ärmar. När jag sedan skulle sy toille av kjolen märkte jag hur konstig konstruktionen var, så jag valde den snävare kjolen från systermönstret istället. Skulle blivit min födelsedagsklänning (april), men blev klar till midsommar istället.

PS.
De marinblå byxorna redovisades i vårplanen.