Guldglittrig slips

Guldglittrig slips

Efter min julmiddag med min guldglittriga top så var det dags för makens julmiddag. När jag hörde att temat var ”Glitter” så kunde jag bara inte stå emot. Jag skulle sy en slips av de guldglittriga resterna!

Material

Guldglittrigt tyg 100% polyester, tunt mellanlägg.
Mönster: En gammal isärklippt slips

Så gjorde jag

Det var många år sedan jag sydde Guitar Hero-slipsen, men jag hade fortfarande kvar den slips jag köpt billigt på second hand och klippt isär till ett mönster. Jag ritade snabbt av slipsen på tyget, gjorde den 10cm längre, klippte ut delarna och konstaterade att det sladdriga tyget inte skulle klara sig själv i en slips. Det blev till att köpa mellanlägg.

Med mellanlägget påstruken började jag sy och pressa. Det är egentligen rätt enkelt att göra en slips, men det är mer jobb med strykjärnet och synålen än det är med symaskinen. Eftersom jag hade mellanlägget och det där tyget så var jag även tvungen att ta det försiktigt och inte skrynkla till det för mycket.

När det mesta var pressat och maskinsytt var det bakre mittsömmen kvar, handsömnad. Det tog sin tid. På grund av tidsbrist så skippade jag den lilla öglan på baksidan som man ska stoppa den korta änden i. Kanske syr jag på den en annan gång.

Slutsats

Jag blev nöjd med slipsen. Dock var det knepigt att få den att falla snyggt och samtidigt ha på sig den en hel kväll och hålla den snygg. Den skrynklade lätt. Men det är säkert överkomligt att stryka den inför de få gånger den kommer användas. Jag kommer i alla fall sy fler slipsar i framtiden, när jag får tillfälle!

Guldglittrig top

Guldglittrig top

Det närmade sig jul och julmiddag med jobbet. En trevlig tillställning och ett tillfälle att klä upp sig. Jag ville ha en snygg julig top till svart kjol och kavaj. Ett guldglittrigt tyg skulle passa utmärkt för detta, trots att jag inte hade en aning om vilket mönster jag skulle använda mig av.

Material

Glittertyg 100% polyester från Gårda Textil. Mönster: Knytbandsblus, stl 36, Burda style 8/2013 (mönster 119).

Så gjorde jag

Jag valde mönstret efter jag köpt tyget och tänkte inte så mycket på att tyget inte alls matchade det rekommenderade tyget. Att rita mönstret och klippa tyget tog inte så lång tid. Jag sydde snabbt ihop delarna och konstaterade att tygets fall inte alls hörde ihop med den modellen. Det blev till att tänka om.

Först testade jag att hålla ihop halsringningen för att få den att gå högre upp och jag tog in i sidorna. Fortfarande inte bra…

Jag var tvungen att tänka bort knytbanden. Då höjde jag upp nedre framdelen. Jag mindes att jag tyckte jag passade bra i en urringning som var horisontell på mitten (lilla fågel-klänningen). Det passade väldigt bra med en kavaj över det. Så jag stoppade de stora knytbanden innanför sålänge och nålade isär sidorna på urringningen. Jag var något på spåren!

Efter denna idé fick jag ny energi. Det kunde faktist bli bra! Jag klippte bort halva knytbanden. Fegade, eftersom jag funderade på om jag skulle ha dubbelt tyg i fram. Gjorde massa småjusteringar i axelsömmarna, sidsömmarna, ärmarna och tvärsömmarna.

När jag började få fram den färdiga formen på toppen tog jag fram overlocken. Jag hade äntligen gått kursen och lärt mig olika inställningar, så det var ett bra tillfälle att inviga den. Eftersom tyget var varken tjock ellet stretchigt blev det rullfållar hela vägen, som komplement till raksömmarna på symaskinen. Rullfållarna blev jag väldigt nöjd med.

På grund av att tyget inte matchade mönstret och alla justeringar det ledde till blev det bråttom mot slutet. Jag skulle resa iväg till huvudkontoret och behövde ha den färdig innan jag åkte. Jag var tvungen att fuska.

  1. Ärmsluten rullfållade jag och vek inåt två gånger. Sydde fast i axelsömmen och ärmsömmen för att det skulle hålla sig vikt och sömmarna inte skulle synas
  2. Fållen i nederkant rullfållade jag bara. Planen var att stoppa ner toppen i kjolen, så då spelade det ingen roll hur det såg ut, bara det inte var en osydd klippkant
  3. Bakre halsringningen satte jag en infodring på, som jag fäste i axelhöjd med de föredetta knytbanden. Dock ville infodringen vika upp sig. Jag tog beslutet att helt sonika sy fast den med en synlig raksöm ca 4cm ner mitt bak i nacken. “It’s not a bug, it’s a feature”

Slutsats

Trots den knaggliga starten och tidspressen mot slutet så blev jag ändå nöjd med resultatet. Som vanligt när det gäller nya modeller så var detta en provlapp. Hade tyget inte varit så billigt (det var ju ändå polyester) så hade jag nog varit mer noggrann med mönstervalet och inte haft så bråttom.

Ärm/axel-partiet kanske jag kunde gjort bättre, men jag tycker det är svårt. Med kavajen över på julmiddagen spelade det sen ingen större roll. Jag få se hur jag känner när jag använder den utan något över. För det kommer att hända framöver, och det är ett godkänt betyg.

Marinblå shorts

Marinblå twillshorts

Efter att ha sytt ett par femficksbyxor som inte satt som en smäck ville jag justera passformen på mönstret. Därför sydde jag ett par shorts.

Material

Marinblå twill med bomull och lite elastan, tjockt mellanlägg, osynligt blixtlås.

Så gjorde jag

Jag började med att rita av mönstret till en storlek mindre än det jag först ritade av. För att det skulle gå snabbt och bli mer fokus på passformen skippade jag vissa detaljer. Bakfickorna slopade jag och istället för att sy i en gylf satte jag ett osynligt blixtlås i högersidan. Benen kortade jag så det blev shorts. Detta var för att spara på tyg och längden hade ingen betydelse för jag ville fokusera på passformen upptill.

Jag fick låna en overlock till detta projekt, då jag tyckte den overlockade sömsmånen på de första byxorna såg mycket proffsigare ut.

Slutsats

Detta är de andra byxorna jag sytt av Burdas mönster på 5-ficksbyxor, som jag samlar i kategorin Perfekta byxor.

Jag blev helnöjd med dessa shorts! Till en början var jag rädd att klämma mig när jag drog upp dragkedjan eftersom byxorna var så tighta, men jag vande mig vid det.

Sydda augusti 2015.
Bilderna är från ett besök i Sintra norr om Lissabon.

 

 

Grå lappad top

Lappad top

Då och då köper jag stuvbitar utan att ha någon särskild plan. Oftast blir det något jerseytyg jag tänker att jag ska sy en enkel top av. Det har hittills bara blivit två. Detta är den första.

Material

Stuvbit jersey
Mönster: Burda style

Så gjorde jag

Jag hade ett mönster att följa. Jag klippte ut mönsterdelarna och lade ut på tyget. Eftersom jag visste att jag inte hade så mycket tyg valde jag bort fullängd på ärmarna. Hur jag än vände och vred på bitarna fick jag ändå inte in dem på den lilla tygbit jag hade. Då bestämde jag att klippa isär mönstret och lappa.

Framstycke och bakstycke kapade jag tvärs över ovanför midjan. Det räckte dock inte. Jag var tvungen att dela nedre delen på mitten också. Så vardera framstycke och bakstycke bestod då av tre delar istället för en. Jag sydde ihop delarna.

Det ihopsydda plagget var väldigt tight över magen. Jag sprättade sidorna upp till linjen ovanför midjan och lade in en kil. Det såg heller inte bra ut, nästan sämre än innan. Nästa lösning var att vika ihop nederdelen av kilen och sy i nederkant. Det blev bättre. Såg dock väldigt annorlunda ut med de tillagda detaljerna i sidorna.

Slutsats

Modellen är väl inte den mest passande för min kroppsform. För lös över bysten och för tight över magen. Det extra tyget under armarna känns konstigt format. Kanske beror det på att jag är van att bära kläder av annan modell.

Om jag syr från detta mönster igen kommer jag nog använda ett tunnare tyg. Jag kommer nog testa att göra långa ärmar och göra om formen på delen under armen, lägga till lite i nederkant och justera urringningen. Eller så kan jag bara använda ett annat mönster.

Sydd januari 2015.

Ugglebyxor

Ugglebyxor

Under vårens sy-LAN köpte jag ett tyg med ugglor på. Först tänkte jag sy en klänning av det, men jag var inte säker på att jag ville ha en klänning i det tyget. Istället var jag sugen på att sy ett par byxor. Det tredje paret med mitt byxmönster.

Material

1,10m jerseytyg med ugglor på från Stoff & Stil, resårband 6mm brett.

Så gjorde jag

Jag använde mönsterdelar från mina första 5-ficksbyxor: Fram, bak, insnitt bak och den större fickpåsen. Insnittet bak lade jag ut på tyget tillsammans med bakdelen, så det blev en bit istället för två.

Först sydde jag kanten till fickan på framdelen med tvillingnål. Kanten vek jag bara in två gånger för att bli av med klippkanten. Fickpåsen sydde jag direkt på framdelen. Egentligen blev det inte en påse, så som mönstret säger, men ändå en ficka.

Framdelar och bakdelar syddes ihop.

Linningen klippte jag ut som en lång rektangel. Sydde på räta mot räta först med ändarna mitt fram. Sedan sydde jag ihop ändarna, men jag lämnade en liten öppning på ca 2cm närmast senaste sömmen. Denna öppning skulle ge möjlighet att sätta i resår eller dragsko om jag ville ha det senare. En stickning på vardera sida om sömmen mitt fram. Sedan vek jag in linningen och sydde en avslutande söm runtom. Till sist satte jag i ett resårband.

Fållat bensluten har jag fortfarande inte gjort. Tyget fransar sig inte alls och jag gillar längden på byxorna, även om de kanske är lite för långa.

Slutsats

Detta är de tredje byxorna jag sytt av Burdas mönster på 5-ficksbyxor, denna gång mycket justerat och förenklat. Hitta fler byxor i kategorin Perfekta byxor.

Jag är väldigt nöjd med byxorna. De är mysiga, sitter bra, har fickor och mönstret på tyget piggar upp. De har överlevt flera tvättar. Resåren fungerar bra, men gör jag ett par till så kommer jag nog fundera på om jag ska använda bredare resår eller muddväv istället.

Sydda augusti 2015

Siri

Röd Siri

Länge hade jag längtat efter att köpa garnet. Länge hade jag längtat efter att sätta stickorna i denna kofta. Länge tog det innan jag hade modet att leka med mönstret och ändra nacken.

Material

10 nystan Sublime extra fine merino DK, 9 knappar
Mönster: Siri, storlek M

Så gjorde jag

Det tog inte lång tid från det att jag såg min första Siri till att jag ville sticka en själv. Våren 2015 kring min födelsedag var garnet jag ville sticka den i på rea. Jag hade inte tänkt köpa garn första delen av 2015, men det var som en födelsedagspresent till mig.

Flera omkring mig stickade Siri och pratade om att den var för låg i nacken. Långt innan jag började på min hade jag bestämt mig för att göra om mönstret för att få en högre nacke. Efter flera försök utan att bli riktigt nöjd hade jag åtminstone förstått hur bladmönstret var uppbyggt. Det var bra för då provade jag att förhöja mönstret på baksidan och göra förkortade varv. Det blev riktigt bra!

I slutet av diagrammet skippade jag de sista ökningarna. Jag tyckte den blev lagom stor ändå.

Innan blockning var den väldigt tight över axlarna, men ärmar och kropp var lagom långa. Efter blockning satt den väldigt bra över axlarna, men ärmarna var väldigt långa. Jag repade upp och stickade om 14 var kortare.

De 9 guldiga knapparna satte fin prägel på min första Siri. Jag hade först tänkt något i stil med vit pärla med guldkant, men hittade inget liknande.

Slutsats

Det kommer definitivt bli en andra Siri! Tänker mig en vit sådan. Den kommer också ha en förhöjd nacke, med några små justeringar från denna första. Det är främst toppen på bladet i mitten jag vill ha tightare. Samma med toppen på de nedersta bladen.

Urringningen skulle jag göra lägre i fram. I midjan är det inga ökningar och minskningar. Det skulle jag lägga till för att få midjan mer markerad. Ärmarna skulle jag göra något längre. Efter en tids användning av den första drog ärmarna ihop sig, så jag skulle inte ha förkortat dem så mycket som jag gjorde. Längden är ändå ok om jag drar lite i dem.

Stickad oktober – november 2015.

Misti

I julkalendern som Deisy Design hade 2014 vann jag en härva fint handmålat garn. Jag tänkte från början att jag skulle göra en avancerad sjal, men det blev en enkel tröja istället.

Material

1 härva Misti Alpaca Hand Paint Lace, som jag vann i en tävling
Mönster: Tule på Ravelry storlek 32, sticka 4,5 och 3,5 i resåren.

Så gjorde jag

Först ville jag göra en sjal med mycket spetsmönster. Anledningen till att det blev en tröja istället för en sjal var att garnet var såpass mönstrat. Färgerna i garnet skulle inte framhäva mönstret i en vacker spetssjal.

Halsringningen inleddes med linen stitch. Trots att det gick långsamt framåt så fascinerades jag av hur fint det blev med linen stitch. Jag gjorde linen stitch i ärmsluten också.

Nedre delen av kroppen stickade jag om eftersom färgerna i garnet poolade sig, så mönstringen blev väldigt annorlunda från övriga tröjan. När jag stickade andra gången gjorde jag inte lika många ökningar. Det blev lite pooling ändå, men det var mycket bättre än första gången.

För att tröjan skulle hålla formen och sitta fint lade jag till stickresår i halsringningen och längst ner på kroppen. Det gjorde bra skillnad.

Slutsats

Jag är väldigt nöjd med denna. Så fort jag tar på mig den känns den varm, trots att den är så tunn och luftig. Lite tight i armhålan, men jag tycker passformen är bra.

Stickad april – august 2015