Charcoal Ramona, min andra Ramona Cardigan

Då jag kom till skott och beställde mer av Sublime Extra fine merino hittade jag aran-garn bland de nedsatta garnerna. Aran-vikten är bra till Ramona och det var det jag hade i tanken när jag klickade hem 10 grå nystan.

Material

Debbie bliss Rialto aran, 9 nystan. Stickor 5.0mm. Knappar från Knapp-Carlsson.

Så gjorde jag

I min iver och hast att börja med detta projekt missade jag att masktätheten var helt fel, även om det var aran-garn. Jag läste på extra om garnet och flera upplevde att det färdiga plagget töjde sig efter blockning. Istället för att göra en provlapp lade jag upp en storlek större än min första Ramona. Dagen efter var det Stickklubb och de tyckte definitivt att jag skulle göra en provlapp. Där och då stickade jag på, men när jag kom hem gjorde jag en provlapp och blockade den. 18 maskor innan blockning och 16,5 efter. Mönstret sade 15 maskor. Då kände jag mig trygg att fortsätta på det jag redan påbörjat.

Jag stickade som en tok. Detta blev ett projekt som jag bara stickade och stickade för att bli klar. Jag lade upp första maskorna 5 november och maskade av och blockade 16 november.

För varje nystan jag skarvade in satte jag en stickmarkör. Jag var nyfiken på hur långt ett nystan räckte. Detta visas på en av bilderna nedan.

Ärmarna ville jag definitivt inte skulle bli för stora. Därför minskade jag tätare i början. Sedan minskade jag på känn, provade ofta.

När jag blockade blötte jag ordentligt. Jag kollade måtten jag blockade min första Ramona till och försökte göra likadant. Kroppen blev en halv tum längre och ärmarna en hel tum längre. Jag höll tummarna för att det skulle fungera. Den låg och torkade i tre dagar.

Slutsats

Den är varm och go och len som tusan. Inget sticks! Längden på ärmarna är perfekt! Knapparna tyckte jag passade in från första gången jag tog på mig den färdiga koftan. Bra val där!

På ärmarna kanske jag skulle minskat mer jämnt, men jag visste inte innan hur många varv som skulle behövas. Då var det svårt att räkna på det. Kanske skulle jag gjort ärmarna några maskor vidare också, men de känns inte heller för tighta. Jag har använt den ett par dagar bara och ytan känns lite luddig. Kanske finns en risk för noppror.

Stickad november 2014.

En reaktion på “Charcoal Ramona, min andra Ramona Cardigan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *