Plommonfärgad Satinblus

Det första mönstret ur min första mönstertidning, Burda Style 13/2012, som jag gjorde var en blus.

Material

Jag gick till en lokal tygaffär i Kungälv och hittade ett glansigt tyg i realådan. Det var inte riktigt lika mycket tyg kvar på den rullen som jag ville ha, men eftersom jag alltid räknar med goda marginaler skulle det nog räcka ändå. Knapparna är från en blus jag bytte knappar på.

Så sydde jag min satinblus

Eftersom tyget jag köpte var billigt brydde jag min inte om att göra en toile. Jag sydde på ändå. Ärmarna förlängde jag rakt precis under armbågen. När jag sytt ärmarna och provade såg de väldigt stora ut. Då tog jag in på bredden.

Under detta projekt köpte jag en rouleauvändare och lärde mig vad en rouleau var för något. När jag först läste beskrivningen och inte visste vad det var eller skulle vara till för lät det hela väldigt krångligt. En rouleau används att knäppa knapparna i. Man tar en tygbit och syr en smal kanal, vränger den med en rouleauvändare och vips har man ett band att sy fast och använda till knäppningen! Ett sådan vändare är verkligen ett bra verktyg.

Slutsats

Jag gillar modellen och kommer nog sy en till, fast med ytterligare några justeringar. Insnitten sitter för lågt för mig. Ärmarna känna fortfarande något puffiga, men det blir nog bättre om man använder ett tunnare tyg.  Egentligen tycker jag att blusen ser ut som en pyamasöverdel, men jag kommer ändå fortsätta att använda den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *