Dragkedjeslips

Dragkedjeslips

Denna dragkedjeslips dök, för några månader sedan, upp på min sambos önskelista. Den såg enkel ut på bilden han visade, så visst kunde jag göra en sådan till honom.

Material

Först och främst en lång dragkedja. Helst en som är lite längre än vad slipen blir och som har en snygg dragsko. Tänk på om du vill ha en delbar eller inte. Den jag använde var delbar. Tyget hade jag i mitt förråd från ett tidigare projekt.

Så gjorde jag

Först mätte min sambo hur lång han ville ha dragkedjeslipsen. Han mätte ner till mitt på bältet i byxorna, vilket ska vara ett bra mått. För att veta hur bred den skulle vara nertill på bredaste stället (9cm) och vid delningen i halsen (4cm) måttade jag på en annan slips.

Mönstret
Mönstret ritade jag på rutat papper, som jag tejpat ihop tillräckligt långt. Jag markerade 1cm i mitten för dragkedjan. Sedan klippte jag ut mönstret och ritade och klippte ut fyra bitar tyg – två baksidor och två framsidor.

De första sömmarna var yttersömmarna. Sedan sydde jag fast dragkedjan i bakstyckena. När jag mätt exakt hur lång dragkedjan skulle vara var det dags att klippa av den och skarva ihop ändarna.

Skarva dragkedjan
Klipp mellan piggarna i varje ända där skarven ska vara. Eftersom dragkejdan jag använde var av syntetmaterial smälte jag ändarna med ett värmeljus så de inte skulle tråda sig. Lägg ända mot ända och kör fram och tillbaka på symaskinen så de sitter ihop jämnt.

Lägg framsidorna mot dragkedjan. Kolla extra på spetsarna, så de blir så spetsiga som avsett. Sy sedan fast med en stickningssöm. Avsluta sömmarna en bit från skarven mitt bak. Sy ihop tygstyckena mitt bak på slipsen. Att sy denna söm i slutet gör det enklare att få rätt längd (tänker jag). Lägg sömsmånen för mitt bak-sömmen på varsin sida, vik in mot dragkedjan och sy sista delen av stickningen.

Färdig!

Slutsats

Jag tyckte det var kul att göra denna slips. Jag hade en bild att utgå från, men gjorde en annorlunda modell. Anledningen var att jag inte hittade en dragkedja av samma modell som på bilden. Det ledde till att själva konstruktionen blev med avancerad, men det gick rätt snabbt att sy den ändå. Jag gjorde mönstret och sydde den på en dag.

Det jag är mindre nöjd med är att högersidan och vänstersidan inte hamnade på samma höjd. Det är en liten skillnad där om man kollar noga. Samt att det blev för mycket tyg på avigsidan vid spetsarna längst ner, så de blev inte lika spetsiga som jag hade gjort dem i mönstret.

Om jag gör en till skulle jag nog kolla extra på att få till en bra delning vid halsen. Kanske att mönsterdelarna jag klipper ut är böjda där, så att slipsen lägger sig fint vid kragen.

Länkar

Här finns slipsförebilden till salu: Zip Tie – uncommongoods.com
”Hur långt ner ska slipsen gå?” på knytaslips.nu

En reaktion på “Dragkedjeslips

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *