Studentbalklänning

Min studentbalklänning

Studentbalen var i juni och redan i januari hade jag bestämt mig för att sy en egen studentbalklänning. Det var nu ett tag sedan jag tog studenten, så det är svårt att sammanfatta. Men samtidigt som jag sydde bloggade jag om det på Lunarstorm, så jag låter de gamla inläggen tala för detta projekt.

Snabblänkar till innehåll:


Prolog – 2006-01-05

Jag kommer inte att hyra den.
Jag inte att låna den av någon bekant.
Jag kommer på sätt och vis inte att köpa den, bara ”delarna”.
Jag kommer att sy den alldeles själv!

Idag blev jag klar med modellen. Jag började med ett mönster på en vanlig sommarklänning och tog bort och lade till lite både här och där så den skulle bli precis som jag ville ha den. Min alldeles egna design! Fast så unik är den inte. Inte än iaf…
Jag är så nöjd med modellen att jag inte vill sprätta upp sömmarna så jag kan rita av delarna på det riktiga tyget, vilket jag tänkte i början. Men jag behöver inte sprätta än för jag har inte införskaffat tyget. Vilken färg ska jag ha? Jag tror jag redan har bestämt mig, men jag ska kolla runt först innan jag bestämmer mig.
Det roligaste arbetet kommer när jag sytt klart den riktiga klänningen och sedan kommer till att utsmycka den med diverse pärlor och stenar. Aftonväskan är inte att förglömma. Den ska också bli himla kul att veta hur den ska se ut, men jag har mina bilder i huvudet…
Det kommer bli så snyggt att jag bara vill sitta och kolla på de dagar ut och dagar in. det är faktiskt nästan så nu… *ooops*


Balklänningen del 1 – 2006-02-25

Igår vågade jag äntligen börja klippa i klänningstyget. Jag hade redan ritat ut de flesta delar, men tvekade länge med att klippa bara för att det satt en lapp på tyget som varnade ”inden du klipper…”. Det var norska eller danska, men innebörden var att man skulle kolla att tyget var helt och fint innan man började klippa för om man klippt i det kunde man inte byta det och det var något fel.
Igår sydde jag även ”kragen” och bestämde att blixtlåset ska sitta i ryggen och inte i sidan som jag tidigare planerat.
Idag sydde jag ihop sidorna på framdelen med de två bakdelarna. Sedan nålade jag ihop ryggen och nålade fast kragen och sen var det bara till att prova den…
Jag blev som förälskad (igen!).
Kan inte vänta tills jag sytt klart själva klänningen och börja dekorera den med diverse blommor och matcha den med halsband, sjal, skor m.m.

Återstående problem rörande klänningen:
1. Hur lång ska dragkejdan vara? Måste införskaffa sådan!
2. Hur långt ner ska fodret gå? Ska det vara i samma tyg som känningen eller i vanligt fodertyg?
3. Hur ska jag fästa kragen?

Läs den spännande fortsättningen någon gång i framtiden (innan den 10:e juni iaf)


Balklänning del 2 – 2006-03-26

Igår fortsatte jag med balklänningen. Dragkedja köpte jag för ett tag sedan. Det var bara det att jag inte haft varken tid, ork eller lust att fortsätta.

Detta gjorde jag:

  • Jag sydde fast ritade upp foderbitarna på tyget och klippte ut dem
  • Funderade på hur jag skulle göra med dragkedjan
  • Strök fast vlieseline på insidan av ”kragen” så att den blev starkare
  • Fäste dragkedjan och ”kragen” i bak i ryggen
  • Sydde färdigt mittsömmen i bak, ända ner till kanten
  • Krånglade fast foderbitarna, alla tre.

Dessutom har jag hittat en underbar brosch och ett par svarta högklackade skor som jag ska lära mig att sväva fram i. Sjal vet jag inte hur jag ska göra med. I skrivande stund har jag två att välja mellan, men jag är inte riktigt förtjust i någon. Imorgon ska jag kolla på pärlor till halsbandet jag troligtvis kommer göra själv.

Sedan återstår bara aftonväskan…


Balklänning del 3 – 2006-04-22

Balklänningen är snudd på klar. Det enda som ska göras innan dess är att fålla den. Det kan jag tyvärr inte göra på egen hand, men jag har hjälpsamma personer i min närhet som kan hjälpa mig.

Sjal har jag fixat. Jag gjorde ett nästan otroligt klipp på KappAhl: En vit virkad sjal med blommor i mönstret för bara 25 kr! Den var på rean och från början kostade den 149 kr (!).
Den ska jag ha!

Igår kväll pillade jag ihop ett halsband. Pärlorna köpte jag för några veckor sedan, men brist på inspiration fördröjde projektet.
Det första halsbandet var jag inte nöjd med, så jag tog upp det och använde pärlorna till det jag nu gjort.
Det nya består av flera ihopsatta halsband av olika längd. Eftersom pärlorna fanns i tre olika versioner (svarta pärlor, blänkande pärlor och blänkande stavar) blev det sådana olika halsband. Två av varje sort.
Synd att det inte fanns fler lilablänkande pärlor. De skulle matchat klänningen bättre.

Aftonväskan är inte ens skissad på än… (fy!)
Jag har iaf bestämt att väskan ska prydas av likadana blänkade stavar som är med i halsbandet. För att piffa upp den.
Måste hitta/göra ett mönster snart så den hinner bli klar i tid!

Det hela kommer troligtvis lösa sig i slutändan.
Det hoppas jag på!


Balklänningen del 4 – 2006-05-01

Klänningen är fortfarande inte fållad. Det är väskan jag har jobbat med.

Idag har jag sytt på väskan i princip hela dagen. Jag började med den i mitten på förra veckan, men på allvar i fredags.

Från början hade jag tänkt att jag skulle ha något hårt som fyllning i sidorna. Då tänkte jag: Locken på Big Pak-glassen!
Det var för hårt så då limmade jag på filt.
Trots det var jag inte nöjd. Jag drog loss filten från plasten och limmade ihop de båda filtbitarna med varandra. Mycket bättre!

När jag sydde ihop delarna, för hand, märkte jag att det stäckte väldigt mycket i tyget. Hmmm, jag skulle gjort filtbitarna mindre iaf. Nja, det blev bra ändå, men inte så bra som det kunde ha blivit…

Själva väskan är klar. Nu ska jag bara sy fast två par tryckknappar och fortsätta dekorera den med likadana pärlor som jag gjorde halsbandet av.


Nutid

Balklänningen blev färdig i tid och jag har fortfarande kvar den. Men jag har inte använt den någon mer gång sedan studenten. Sjalen är ett av mina bästa köp någonsin! Den används flitigt och kommer säkert användas tills den faller i bitar.

Väskan och halsbandet är dock inte kvar. Väskan spillde jag dricka på så det blev en fläck, plus att pärlorna skavde sönder tråden så pärlorna föll av. Dessutom var jag inte helt nöjd med den och kände att jag inte skulle använda den någon mer gång. Halsbandet var jag inte heller 100% nöjd med, så jag tog upp det och sparade pärlorna. De kommer nog bli något annat fint i framtiden.

Det mönster jag antar att jag utgått från är Neue mode stil S 22743.

Slutsats

Dragkedjan jag satte i är alldeles för kort. Den skulle varit minst dubbelt så lång. Klänningen är därför väldigt trång och svårt att få på. Den kräver draghjälp av en andra person för att få på plats. Axelpartiet är inte särskilt flexibelt. När jag lyfter en arm lyfter hela sidan av klänningen också.

Trots de delar jag kunde gjort bättre är jag mer än nöjd med denna klänning med tanke på förutsättningarna. Jag gjorde om ett färdigt mönster helt och justerade till den klänning jag ville ha. Detta utan så mycket egen erfarenhet eller hjälp och instruktioner från andra. Det var på den tiden jag inte sökte svar på mina handarbetsfrågor på internet.

Sydd vårterminen 2006.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *