Gemma

Gemma – grön sommarkofta

När sommar och semestertankar började hopa sig ökade suget efter ett större stickprojekt. Jag ville sticka något användbart till mig själv. Det blev till slut en sommarkofta. Mönstret visade sig vara självklart så snart jag hittade det på Ravelry.

Material

7 nystan olivgrön (18) Drops Merino Extra Fine. Rundsticka 4, 80 cm. 13 knappar. Mönstret Gemma av Hilary Smith Callis.

Så stickade jag sommarkoftan

Från början bestämde jag mig för att göra kortare ärmar. Jag ville ha en kofta för sommaren, inte för varm, och jag har märkt att jag ofta kavlar upp ärmarna.

Mönsterjusteringar

Mönstret kostade 5 dollar. Jag stickade storlek S. När jag började närma mig nedre fållen kände jag att jag ville ha koftan längre, så jag lade till ca 20 varv. På ärmarna hoppade jag över ca 30 varv. (Siffrorna är bara uppskattade eftersom jag är för lat för att plocka fram mina undanstuvade anteckningar).

Efter att jag förlängt koftan och började på knappbanden hände det sig så att jag plockade upp lika många maskor som det skulle vara för den största storleken i mönstret. Då var det enkelt att bara följa instruktionerna för den storleken istället. Jag lade dock till två varv för att få knappbanden något bredare. På sidan med knapphålen lade jag till ett extra varv på var sida om hålen. Det gjorde att jag fick göra hålen baklänges, eftersom jag började på varvet i fel ände. Det var knepigt, eftersom de då hamnade på varvet med varannan rät och varannan avig, men jag klurade ut det ändå!

Magic loop

Ärmarna kunde stickas antingen med strumpstickor eller magic loop. Jag hade inga strumpstickor i den storleken, så jag köpte, men ändå provade jag och fortsatte med magic loop. Det var första gången jag provade den tekningen och jag hade väl egentligen en för kort kabel för det, men jag tyckte det gick bra ändå. Jag kom in i det rätt snabbt efter att ha kikat på Youtube.

Blockning

Denna kofta blev det första jag någonsin blockat. Det såg jag fram emot under hela stickningen, men när det väl gällde började jag tveka. Hur mycket skulle jag blöta? Doppa hela eller bara spraya? Skulle jag göra något särskilt med knapphålen? Och hur skulle jag göra med baksidan och framsidan, som ju skulle överlappa? Jag tog till Online stickcafé för att få råd och hjälp.

Jag började med att köpa en pusselbar träningsmatta. Tidigare var jag inne på en lekmatta med siffror, men efter jag hört att det är krångligt med att siffrorna ramlat ut letade jag vidare. Jag blev tipsad om Jula, som dock ligger för långt bort för mig. Slutligen hittade jag på Biltema, som ligger på cykelavstånd. Bra pris också!

När jag blockade blötte jag koftan under duschen, inte så den blev helt genomblöt, men ändå genomfuktig. Det kändes bra sedan när jag skulle lägga ut den på mattan. Den var följsam och kändes väldigt formbar. Jag använde alla mina knappnålar (vilket gjorde att jag inte kunde klippa ut tygbitarna tyget till ett annat projekt…) och sedan tog det tre dagar innan jag var övertygad att den torkat till.

Knapparna

På Knapp-Carlsson hjälpte personalen till att hitta perfekta knappar. De var inte alls knallvita plastknappar, som jag tänkt från början. Istället blev det gula knappar i pärlemor som passade väldigt bra till den gröna färgen. Efter knappinköpet gick jag till Stickklubben och gjorde det sista på koftan, vilket var att sy fast knapparna och fästa alla trådar.

Slutsats

En underbart mjuk kofta. Jag gillar det garnet. Det var enkelt att sticka med också.

Mönstret var väldigt välskrivet. Det fanns både skrivna instruktioner och diagram för den mönstrade halsringningen och ärmsluten. Trots det var det väldigt svårt att sticka. Bland alla ökningar och minskningar råkade jag ha fel antal maskor på stickan på säkert 3/4 av alla varv. Jag försökte koncentrera mig på att göra rätt, men det lyckades oftast smyga in något fel. Med tanke på det var det ett svårt mönster, men bara de delarna. Resten var slätstickning med ökningar och minskningar då och då.

Jag hittade ett fel i ett mönster för första gången. Det kommenterade jag på mönstret på Ravelry, och designern blev väldigt förvånad, men bekräftade samtidigt att jag hade rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *