Egna stickmarkörer

Mina första stickmarkörer

Det var ett tag sedan suget efter att pyssla ihop egna stickmarkörer började. När jag fick 25% rabatt hos Panduro såg jag min chans att köpa material till det.

Material

Jag hade svart smyckeswire hemma och pärlor i olika former och färger. Jag köpte krymppärlor, ringar och hängen. En liten smyckestång och en avbitare fanns hemma.

Igår började jag testa och första försöket var inte det mest lyckade, så jag kollade på nätet hur andra gjort och provade det istället, med bättre resultat. Ju fler jag gjorde desto nöjdare kände jag mig och fler och fler idéer växte fram. Det gick så snabbt att göra dem, så jag var tvungen att hejda mig för att inte göra för många.

Steg för steg

Idag fortsatte jag med markörerna och jag passade på att fota samtidigt för att kunna visa här. Jag följde stegen hos Handmade by Knottygal.

Verktyg och material

Kom först på vilka pärlor du vill ha. Testa dig fram tills det känns bra. Gör gärna fler i samma stuk och variera färgerna. Jag använde svart wire som är avsedd till smycken. Den är i metall så jag knipsade den med en avbitare. För att fästa använde jag krymppärlor. Det är små pärlor i metall som man klämmer fast. Jag använde en liten tång till detta, men det finns särskilda tänger för sådana pärlor.

Stickmarkörer: Material och verktyg

Stickmarkörer: Material och verktyg

Stickmarkörer: Pärlor

Stickmarkörer: Pärlor

Sätt igång!

1. Mät wire och klipp. Lagom längd är 8-10cm beroende på hur många pärlor du ska trä på och hur stora de är. Även storleken på öglan spelar roll.

2. Bestäm hur stor ögla du vill ha. Ska den passa på stora stickor eller små? Trä på en krymppärla och kläm fast den där öglan känns lagom stor.

3. Trä på de fina pärlorna så som du vill ha dem.

4. Dags att avsluta och klämma fast den andra krymppärlan. Bestäm om du vill att den ska sitta tight mot pärlorna eller om de ska få spelrum.

5. Knipsa bort ändarna. Kapa dem så nära krymppärlan du kan för att slippa vassa ändar.

6. Färdig!

Stickmarkörerna jag gjorde tidigare

De markörer jag gjorde igår gjorde jag annorlunda. Efter första (halvlyckade) försöket satsade jag på att vika in wirens ändar i en lite längre pärla. Det kändes mycket bättre. Jag hade även köpt ringöglor i metall (7mm) som jag satte på några. De var svarta så lite färg skavdes bort om jag tog i för mycket när jag klämde ihop dem.

Slutsats

Detta var mycket enklare än jag trodde! Det gick så snabbt att sätta ihop dem att jag var tvungen att hejda mig. Ett bra tips är att köpa riktigt fina pärlor och bara hänga en eller kanske två pärlor på varje markör. Det får ju inte bli för mycket eller för plottrigt. Det är också bra om man kan göra flera liknande markörer som hör ihop.

RIngöglorna jag köpte var kanske i minsta laget. Jag kunde trä på dem på en sticka 4,5mm, men jag skulle nog velat haft några som funkar upp till 5,5mm.

Jag köpte också hattstavar, alltså stavar med ett stopp i ena änden. De är grövre än wiren, så jag vill nog ha större pärlor på dem. Har inte testat dem än, men jag kommer nog göra det innan dagen är slut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *