Raindrops Hanami

Raindrops Hanami

Det tog ett bra tag att komma igång med Hanami stole. Dålig upplevelse av provlappen, svårt att bestämma storlek på sticka och att bestämma vilka färger jag skulle använda. Efter ungefär ett halvår fick jag ett infall och bestämde mig på en kvart hur jag skulle göra.

Material

Mönstret till denna sjal hade jag med till Tokyo för att köpa material till. Garnet blev Isager Alpaca 1. Jag köpte tre olika färger, för jag hade svårt att bestämma mig i butiken. De droppformade pärlorna köpte jag också i Tokyo. Stickstorlek 2,5mm.

Så stickade jag

Innan jag köpte stickan jag behövde övade jag mig på beaded cast-on. Det enklaste var att använda en liten virknål, men eftersom pärlornas hål var så små använde jag synål och sytråd istället. Jag lade sytråden runt garnet och trädde båda ändar av sytråden genom nålen. Sen drog jag allt genom hålet på pärlan. Garnet följde snällt med och jag fick en ögla som jag kunde använda i uppläggningen.

När jag kom till första rapporten med vävmönstret var jag tvungen att koncentrera mig ordentligt. Det var många ökningar och minskningar som skulle hamna rätt. Det tog ett tag innan jag kunde räkna ut var jag var i diagrammet, om jag råkade komma av mig. När det väl blev fel tog det tid innan jag hittade orsaken, så på så vis var det svårt att sticka. Det tunna garnet bidrog nog också till svårigheterna.

Första halvan blev blå. Andra halvan blev lila. Jag gjorde några extra varv med lila i övergången så mönstret på det lila inte skulle komma för tätt inpå färgbytet. Diagrammen med blombladen var enklare.

Att blocka den tog tid. Jag spände ut den till de mått som stod i mönstret, även om jag inte hade koll på om min masktäthet stämde eller inte. Många nålar gick åt och jag fick sträcka rejält. Jag sprayade vatten på den i två omgångar så den skulle sätta sig ordentligt.

Fotografering

Innan sjalen blev klar läste jag om att Botaniska skulle ha en japansk del under sommaren. Det skulle ju vara det perfekta stället att ta projektfoton på! Det ultimata hade varit att pricka in körsbärsblomningen, men det hann jag inte. Så de flesta grönskande korten är tagna i Japandalen i Göteborgs Botaniska trädgård.

Wingspan var också med och blev fotograferad.

Slutsats

När jag äntligen tog loss sjalen från blockningen var jag rädd om den. Eftersom det tog så lång tid innan den blev klar ville jag inte förstöra den det första jag gjorde. Sedan dess har jag använt den lagom mycket. Den värmer, men kliar litegrann.

Flätmönstret gillar jag väldigt mycket. Jag funderade på att ha sjalen på en fin tillställning och sy en handväska till och pynta den med en stickad lapp med vävmönstret på. Det blev inte så, men någon gång i framtiden kanske jag plockar fram det där diagrammet igen. Vem vet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *