Handledsvärmare

Improviserade handledsvärmare i Nepal

När fästmannen efterfrågade ett par handledsvärmare kom jag att tänka på den ena tofflan jag gjorde av restgarn. Jag hade läst fel i mönstret och trodde jag hade tillräckligt till två tofflor, men jag hade bara till en. Det projektet hade jag nog inte rört på ett år, så jag repade upp det och stickade handledsvärmare istället.

Jump to pattern (English)

Material

Drops Nepal restgarn. Osäker på hur mycket jag använt. Stickor 4,5mm.

Så gjorde jag

”Handledsvärmare kan inte va så svårt”, tänkte jag och började improvisera. Jag gjorde en i taget och skrev därför ner hur jag gjorde, så båda skulle bli likadana. Jag har använt engelska förkortningar eftersom jag är mer van vid engelska mönster.

Slutsats

Det var rätt enkelt att improvisera dessa. Det enda svåra var att lägga upp för tummen, eftersom jag började vid fingrarna och stickade tvärtom. Jag slängde därför ut en fråga i Stickklubben Gbg och fick tips om crochet chain provisional cast on. Den tekniken var väldigt enkelt att använda och jag förstod direkt hur jag skulle göra genom att kolla på bilderna.

Jag är inte så van vid att sticka med flera färger, även om det bara är en färg åt gången. På stället där jag drar med trådarna syns de andra färgerna på framsidan. Där har jag inte fått in någon bra teknik än. Detta medförde att jag gjorde den andra värmaren tvärtom – jag drog de andra färgerna på andra sidan tummen.

Om jag skulle gjort något annorlunda skulle jag nog skippat de två aviga varven mitt på. Jag bara gjorde dem och tänkte det skulle bli bra, men eftersom jag inte gjorde fler föll tanken. Avslutningen vid handleden tycker jag fick bra form. Jag fortsatte inte resåren hela vägen utan gjorde den bara på smalaste stället på handleden.

Mottagaren är väldigt nöjd. Han gillar att de går såpass högt upp på fingrarna så de inte åker när när han nyter händerna.

Stickade nov 2014

 

– Beginning of pattern – 

Pattern: Improvised wrist warmers (eng)

These are just my notes of how I improvised a pair of wrist warmers. There is no guarantee that everybody will understand it, but if anything is unclear, just leave a comment below.

Abbreviations

k2tog – knit 2 sts together
pm – place marker
pssb – put slipped stitch back on the left needle
rm – remove marker
sl – slip stitch
ssk – slip, slip, knit

Notes

Change colors in the beginning of these rows: 13, 16, 21, 23, 24, 29, 32, 34, 41, 45, 49. These rows are not marked in the pattern.

Add thumb sts using crochet chain provisional cast on.

Thumb decr: Knit to first marker. Slip marker, ssk. Knit to 2 sts before second marker, k2tog. Slip marker.

”Body”

Cast on 32 sts.
Continue knitting in the round using magic loop method.

Rows 1-3: (k1, p1) repeat
Rows 4-5: (p1, k1) repeat
Rows 7-13: knit
Row 14: purl
Rows 15-16: knit

Left:
Row 17: knit.
Add 16 thumb sts (see notes). Place 2 markers, one before thumb sts and one after.

Right:
Add 16 thumb sts (see notes). Place 2 markers, one before thumb sts and one after.
Row 17: knit

Both:
Row 18: knit and do thumb decr (see notes).
Row 19: purl

Row 20: knit and do thumb decr (see notes).
Row 21: knit
Repeat rows 20-21 5 times.
For the right wrist warmer do not knit the last sts on row 31, begin row 32 instead.

Total count 34 sts.

Row 32: knit to 1 st before first marker, sl1, rm, pssb, pm, k2tog, sl1, rm, pssb, ssk.

Row 33: knit

Row 34:
– Left: k14, k2tog, k14, rm, k2tog
– Right: rm, k2tog, k14, k2tog, k14

Total count: 30 sts.

Row 35: knit
Row 36: purl

Rows 37-51: (k1, p1) repeat
Rows 51-54: (p1, k1) repeat
Rows 55-57: (k1, p1) repeat
Rows 58-60: (p1, k1) repeat

BO knitwise surprisingly stretchy.

Thumb

Change colors on row 2, not marked in the pattern.

Put thumb sts on the needle, 16 sts.

Rows 1-3: knit
BO knitwise regularly.

– End of pattern –

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *