Ramona cardigan

Nettles Ramona

Efter att ha gått igenom alla mina stickade tröjor i garderoben och upptäckt att alla var i 100% syntetiskt material tog jag ett stort beslut: Att sticka mig ersättare till dem i naturmaterial. Detta projekt löper på obestämd tid.

Material

Jag blev tipsad om två mönster, Ramona cardigan och Nanook. Valet föll på Ramona. Som tur var sammanföll detta beslut med att jag upptäckte slututförsäljningen på Bojans garn. Där hittade jag Onion Organic Cotton + Nettles. Jag köpte alla åtta bruna nystan som fanns, men jag visste inte om det skulle räcka så jag köpte det sista vita nystanet också. Knappar i trä från Knapp-Carlsson.

Så gjorde jag

Till en början hade jag ingen sticka. För att stilla behovan köpte jag ett set KnitPro Symfonie. I väntan på leveransen fick jag låna en sådan sticka av en i Stickklubben, så jag kunde sätta igång. Det hade redan börjat dra sig mot vår och jag ville hinna färdigt innan vintersäsongen var slut.

Jag utgick från storlek XS och lade till längd på både kroppen och ärmarna. På ärmarna spred jag ut minskningarna också, eftersom jag behövde lägga till väldigt många varv för mina långa armar.

När jag blockade provade jag att först spänna ut plagget och spraya vatten på efteråt. Den blockningen var väldigt snäll mot plagget. Efter blockningen fäste jag trådarna. I ärmsluten fäste jag tråden hela varvet runt, för att mudden inte skulle töja ut sig.

När jag skulle köpa knappar hade jag en tydlig bild i huvudet: Ljusa träknappar med två eller fyra hål och en liten kant runtom. Knapp-Carlsson hade inte lika stort träknappsutbud som jag kanske hade fantiserat ihop. Jag hittade i alla fall väldigt snygga knappar, men jag var länge tveksam till om jag faktiskt tyckte de passade till färgen.

Slutsats

Efter några månaders intensivt användande har jag klippt noppror två gånger och den har filtat sig under armarna, men jag tycker det är min mysigaste tröja ändå! Jag vill göra en till! Knapparna växte till sig efter ett tags användande och jag kan tänka mig att köpa likadana till ett framtida projekt, även fast de var dyra.

Tråden jag fäste i ärmsluten ska jag nog fästa om och ersätta med stickresår. Det blev för trångt att ta händerna genom och det töjde sig inte någonting. Att byta till resår tar nog ett tag innan jag gör. Resår har jag köpt för ett annat projekt, men jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag får söka på internet. Där kommer jag säkert hitta instruktioner.

Stickad jan-feb 2014

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *