Trasiga favoritjeans

Trettondag = sydag

Ett gammalt opublicerat inlägg om vad jag pysslade med på trettondagen (för snart 10 månader sedan…)

Nyligen var det trettondagen. En hel röd ledig dag att själv bestämma innehållet för. Jag bestämde mig för att gå upp i vanlig kontorsarbetstid och spendera en arbetsdag i syrummet. Högarna med saker som bara behövde fixas till minskade inte och det kändes som ett utmärkt tillfälle att ta tag i det.

Projekten

Små snabba lagningar

Laga ett påslakan som fått en reva i toppen. Eftersom jag inte var så rädd om just det påslakanet körde jag bara trestegs-sicksack för att laga hålet.

Laga hål under ärmen på fästmannens tröja. Hålet var runt och ungefär 4cm i diameter. Därför tog jag en bit jersey på insidan och sydde fast. Som tur var smälte färgen in bra, så det kommer nog inte märkas så väl.

Luvtröja blir vanlig tröja

Några dagar tidigare hade jag sprättat sprättat bort luvan på den luvtröja. Jag haft tröjan flera år, men tyckt att den tunga luvan gjort att det tryckt för mycket på halsen. För att vilja använda den längre behövde jag bara ta bort luvan. Sedan sydde jag ett varv med tvillingnål och så var det klart.

Pyamasbyxor blev två storlekar mindre

För några år sedan köpte jag ett par alldeles för stora pyamasbyxor. Jag gillade mönstret och priset var nedsatt två gånger. Knytbandet i midjan och längden gjorde att bredden inte hade någon betydelse. Först sydde jag in i båda sidsömmarna. Sedan sprättade jag upp linningen, förkortade resåren och sedan linningen. Till sist sydde jag igen alla hål. Klart!

LTH-overallen

När jag gick på LTH (Lunds Tekniska Högskola) köpte jag en sektionsoverall. Under nollningen klippe jag bort delar av overallens ben och bytte med andra. Jag sydde inte på de bitarna då, utan sparade alla delar löst. Eftersom overallen var dyr och kan vara användbar vid husunderhåll lade jag energi på att fixa till den. Det lappade benet blev inte lika långt som det hela, men det fixar jag senare.

Favoritbyxorna

Ett par jeans som varit med mig sedan tidiga gymnasieår och slitits med hälsan hade hål i baken. Jag ville inte slänga dem, eftersom de varit favoriter länge, men hålen gjorde att jag inte använt dem. För att enkelt laga hålen sprättade jag bort bakfickorna och flyttade på dem så de täckte hålen. Att jag behövde sy igen halva fickorna gjorde inget för jag tror jag kommer använda dem som hemmabyxor.

Bordstabletter till köket

När jag sydde gardiner till köket fick jag tyg. Sedan dess hade jag funderat på att sy matchande bordstabletter också. Så jag avslutade dagen med att sy fyra bordstabletter, gardintyg på ena sidan och svart tjockare tyg på andra sida.

Resultatet

När kvällen närmade sig och jag var klar med bordstabletterna var sydagen slut. Jag tittade i kassarna där projekten legat tidigare och var nöjd att flera av dem var tomma. Fokus under dagen hade legat på att få gjort sådana saker jag tänkt länge på att göra, men inte tagit mig tid till. Det kändes riktigt bra att äntligen fått gjort de sakerna. Kvällen rundade jag sedan av med lite stickning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *