Doppler top

Doppler-top

I mitt tygförråd finns flera korta bitar jag vill sy toppar av. Denna gång ville jag försöka sy en kopia av en top från min köpta garderob.

Material

Stretchigt tyg, ca 80cm.

Så gjorde jag

Jag utgick från en top jag köpt och använder. Eftersom den inte var trasig kunde jag inte klippa sönder den för att få ut mönstret. Istället fick jag testa mig fram och emellanåt gissa hur linjerna skulle gå.

Jag jämförde flera gånger med orginalet innan jag klippte ut bitarna. Innan jag sydde ihop dem ritade jag av på mönsterpapper, eftersom jag ville få ut ett bra mönster av detta projekt. Men jag väntade med att klippa i mönsterpappret, för jag var beredd på att göra ändringar.

Jag sydde ivrigt och enkelt ihop toppen. Elastisk raksöm två gånger. Tyget fransade sig inte, så jag skippade att sicksacka. Kanterna veka jag in dubbelt och körde med tvillingnål.

När jag använt plagget och kommit fram till hur jag skulle gjort toppen annorlunda lade jag in de justeringarna på mönsterpappret. Det var bra att jag inte hade klippt i pappret eftersom vissa ändringar gick utanför konturerna.

Slutsats

Det tog lång tid och jag fick fundera flera gånger innan jag kom på hur jag skulle lägga modellen plant på tyget för att få till rätt linjer. Jag justerade på flera ställen flera gånger. Men det gick väldigt snabbt att sy ihop bitarna när de väl var utklippta.

Slutresultatet blev större än jag tänkte från början. Urringningen och ärmhålen blev större. En del av det berodde nog på att tyget jag hade var något sladdrigare än orginalet. Jag provade att sätta i ett stickresår i kanten i urringningen, men det såg inte alls bra ut. Dock funkar det bra för mig att ha den på mig, då jag oftast har ett linne under. Då spelar urringningen mindre roll.

Det hade varit enklare om jag skulle slänga plagget jag ritade av. Då hade jag kunnat klippa isär alla delarna och rita av dem, som med ett riktigt mönster. Om tvättlappen hade suttit kvar i plagget hade jag också kunnat jämföra materialet och få något mer likvärdigt. Jag tror att det tyg jag sydde i hade mer viskos i sig.

Sydd november 2015.

En reaktion på “Doppler-top

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *