Grön kappa framför tegelvägg

Grön kappa av British Millerain

Det sista steget på min gröna kappa är färdigt, flera år efter jag började med den. Därför är detta ett uppdelat inlägg. Jag började skriva det för ett bra tag sedan.

Psst. Den röda mössan på inläggsbilden har jag stickat.

Hur det började

Under gymnasietiden köpte jag ett jackmönster och sydde mig en jacka. Jag var tvungen att göra om mönstret och förlänga ärmar och längden på jackan, men inget mer komplicerat än så.

Hösten 2007 fick jag en mer ambitiös idé. En ullkappa! Då utgick jag från samma jackmönster som jag använt tidigare, men jag förlängde den rejält, lade till en täckande del framför dragkedjan, lock till fickorna, en huva och några mindre detaljer. Alla dessa justeringar gjorde jag på fri hand utifrån det mönster jag redan hade.

I slutet av sommaren läste jag om en sykurs och blev väldigt sugen på att sy igen. Jag hade inte haft tillgång till en symaskin på länge och den ullkappa jag sytt fyra år tidigare hade börjat spricka i sömmarna. Så jag hittade kursen Sy dina kläder – fortsättningskurs och anmälde mig. Jag visste precis vad jag ville sy – en till kappa!

I november började kursen. Mitt mål med kursen var att anpassa mönstret så kappan skulle få bättre passform, få materialtips och att fråga någon som kan. Hittills är jag nöjd med kursen och det är två gånger kvar.

Krav på kappan

Först och främst ville jag inte göra kappan i något ullmaterial. Jag ville ha ett tyg som passar Göteborgs väder i vintertid. Alltså något som klarar av regn och blåst, och ett bra foder så jag inte fryser. Dragkedja över fickorna. Eventuellt muddar inuti ärmsluten. Flärp utanpå den långa dragkedjan. Huva. Lite längre än ullkappan.

Materialet

Tyget jag köpt är engelskt militärtyg (British Millerain) med militärgrön färg. Det ska bli vattenskyddande när det regnar och det ska vara vindtätt. Fodertyget är mörkrött kappfoder som också ska vara hyfsat vindtätt. Till fodringen blev jag introducerad för thermoisolering. Det är en tunn fodring med tre lager. Jag tror på de värmande egenskaperna först när jag får prova dem.

Vad jag gjort

Första steget i mönsterbeskrivningen, som jag till större delen följer, var att sy fickorna. Jag ville ha dragkedjor för dessa fickor. Dolda eller synliga spelade inte så stor roll för jag hade lyckats hitta dragkedjor i en färg nära tygets. Resultatet blev synliga dragkedjor utanpå med täckande trekanter i ändarna. Det blev väldigt bra!

Jag har sytt ihop kroppsdelarna, i alla tre lager, men jag har inte sytt ihop lagren än. Jag har sytt stickningar i de flesta sömmarna.

Igår började jag med ärmarna. Tyvärr så är de för smala vid armbågen när jag böjer på armarna. Jag vet inte riktigt hur jag ska fortsätta med det, så jag får vänta till nästa tillfälle och fråga på kursen.

Kappan syddes under november och december 2011.

 

Fotografering (2013)

 

Knapparna sitter i (2015)!

Mer än tre år efter att kappan blev ”färdig” slogs tryckknapparna på plats. Äntligen var den helt färdig! Under tiden har den börjat bli sliten vid armbågarna och färgen har solblekts, men jag kommer fortsätta använda den lika flitigt som tidigare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *