Ugglebyxor

Ugglebyxor

Under vårens sy-LAN köpte jag ett tyg med ugglor på. Först tänkte jag sy en klänning av det, men jag var inte säker på att jag ville ha en klänning i det tyget. Istället var jag sugen på att sy ett par byxor. Det tredje paret med mitt byxmönster.

Material

1,10m jerseytyg med ugglor på från Stoff & Stil, resårband 6mm brett.

Så gjorde jag

Jag använde mönsterdelar från mina första 5-ficksbyxor: Fram, bak, insnitt bak och den större fickpåsen. Insnittet bak lade jag ut på tyget tillsammans med bakdelen, så det blev en bit istället för två.

Först sydde jag kanten till fickan på framdelen med tvillingnål. Kanten vek jag bara in två gånger för att bli av med klippkanten. Fickpåsen sydde jag direkt på framdelen. Egentligen blev det inte en påse, så som mönstret säger, men ändå en ficka.

Framdelar och bakdelar syddes ihop.

Linningen klippte jag ut som en lång rektangel. Sydde på räta mot räta först med ändarna mitt fram. Sedan sydde jag ihop ändarna, men jag lämnade en liten öppning på ca 2cm närmast senaste sömmen. Denna öppning skulle ge möjlighet att sätta i resår eller dragsko om jag ville ha det senare. En stickning på vardera sida om sömmen mitt fram. Sedan vek jag in linningen och sydde en avslutande söm runtom. Till sist satte jag i ett resårband.

Fållat bensluten har jag fortfarande inte gjort. Tyget fransar sig inte alls och jag gillar längden på byxorna, även om de kanske är lite för långa.

Slutsats

Detta är de tredje byxorna jag sytt av Burdas mönster på 5-ficksbyxor, denna gång mycket justerat och förenklat. Hitta fler byxor i kategorin Perfekta byxor.

Jag är väldigt nöjd med byxorna. De är mysiga, sitter bra, har fickor och mönstret på tyget piggar upp. De har överlevt flera tvättar. Resåren fungerar bra, men gör jag ett par till så kommer jag nog fundera på om jag ska använda bredare resår eller muddväv istället.

Sydda augusti 2015

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *