Grå lappad top

Lappad top

Då och då köper jag stuvbitar utan att ha någon särskild plan. Oftast blir det något jerseytyg jag tänker att jag ska sy en enkel top av. Det har hittills bara blivit två. Detta är den första.

Material

Stuvbit jersey
Mönster: Burda style

Så gjorde jag

Jag hade ett mönster att följa. Jag klippte ut mönsterdelarna och lade ut på tyget. Eftersom jag visste att jag inte hade så mycket tyg valde jag bort fullängd på ärmarna. Hur jag än vände och vred på bitarna fick jag ändå inte in dem på den lilla tygbit jag hade. Då bestämde jag att klippa isär mönstret och lappa.

Framstycke och bakstycke kapade jag tvärs över ovanför midjan. Det räckte dock inte. Jag var tvungen att dela nedre delen på mitten också. Så vardera framstycke och bakstycke bestod då av tre delar istället för en. Jag sydde ihop delarna.

Det ihopsydda plagget var väldigt tight över magen. Jag sprättade sidorna upp till linjen ovanför midjan och lade in en kil. Det såg heller inte bra ut, nästan sämre än innan. Nästa lösning var att vika ihop nederdelen av kilen och sy i nederkant. Det blev bättre. Såg dock väldigt annorlunda ut med de tillagda detaljerna i sidorna.

Slutsats

Modellen är väl inte den mest passande för min kroppsform. För lös över bysten och för tight över magen. Det extra tyget under armarna känns konstigt format. Kanske beror det på att jag är van att bära kläder av annan modell.

Om jag syr från detta mönster igen kommer jag nog använda ett tunnare tyg. Jag kommer nog testa att göra långa ärmar och göra om formen på delen under armen, lägga till lite i nederkant och justera urringningen. Eller så kan jag bara använda ett annat mönster.

Sydd januari 2015.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *