Guldglittrig top

Guldglittrig top

Det närmade sig jul och julmiddag med jobbet. En trevlig tillställning och ett tillfälle att klä upp sig. Jag ville ha en snygg julig top till svart kjol och kavaj. Ett guldglittrigt tyg skulle passa utmärkt för detta, trots att jag inte hade en aning om vilket mönster jag skulle använda mig av.

Material

Glittertyg 100% polyester från Gårda Textil. Mönster: Knytbandsblus, stl 36, Burda style 8/2013 (mönster 119).

Så gjorde jag

Jag valde mönstret efter jag köpt tyget och tänkte inte så mycket på att tyget inte alls matchade det rekommenderade tyget. Att rita mönstret och klippa tyget tog inte så lång tid. Jag sydde snabbt ihop delarna och konstaterade att tygets fall inte alls hörde ihop med den modellen. Det blev till att tänka om.

Först testade jag att hålla ihop halsringningen för att få den att gå högre upp och jag tog in i sidorna. Fortfarande inte bra…

Jag var tvungen att tänka bort knytbanden. Då höjde jag upp nedre framdelen. Jag mindes att jag tyckte jag passade bra i en urringning som var horisontell på mitten (lilla fågel-klänningen). Det passade väldigt bra med en kavaj över det. Så jag stoppade de stora knytbanden innanför sålänge och nålade isär sidorna på urringningen. Jag var något på spåren!

Efter denna idé fick jag ny energi. Det kunde faktist bli bra! Jag klippte bort halva knytbanden. Fegade, eftersom jag funderade på om jag skulle ha dubbelt tyg i fram. Gjorde massa småjusteringar i axelsömmarna, sidsömmarna, ärmarna och tvärsömmarna.

När jag började få fram den färdiga formen på toppen tog jag fram overlocken. Jag hade äntligen gått kursen och lärt mig olika inställningar, så det var ett bra tillfälle att inviga den. Eftersom tyget var varken tjock ellet stretchigt blev det rullfållar hela vägen, som komplement till raksömmarna på symaskinen. Rullfållarna blev jag väldigt nöjd med.

På grund av att tyget inte matchade mönstret och alla justeringar det ledde till blev det bråttom mot slutet. Jag skulle resa iväg till huvudkontoret och behövde ha den färdig innan jag åkte. Jag var tvungen att fuska.

  1. Ärmsluten rullfållade jag och vek inåt två gånger. Sydde fast i axelsömmen och ärmsömmen för att det skulle hålla sig vikt och sömmarna inte skulle synas
  2. Fållen i nederkant rullfållade jag bara. Planen var att stoppa ner toppen i kjolen, så då spelade det ingen roll hur det såg ut, bara det inte var en osydd klippkant
  3. Bakre halsringningen satte jag en infodring på, som jag fäste i axelhöjd med de föredetta knytbanden. Dock ville infodringen vika upp sig. Jag tog beslutet att helt sonika sy fast den med en synlig raksöm ca 4cm ner mitt bak i nacken. “It’s not a bug, it’s a feature”

Slutsats

Trots den knaggliga starten och tidspressen mot slutet så blev jag ändå nöjd med resultatet. Som vanligt när det gäller nya modeller så var detta en provlapp. Hade tyget inte varit så billigt (det var ju ändå polyester) så hade jag nog varit mer noggrann med mönstervalet och inte haft så bråttom.

Ärm/axel-partiet kanske jag kunde gjort bättre, men jag tycker det är svårt. Med kavajen över på julmiddagen spelade det sen ingen större roll. Jag få se hur jag känner när jag använder den utan något över. För det kommer att hända framöver, och det är ett godkänt betyg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *