Symaskinsöverdrag

Symaskinsöverdrag med förvaring

När jag köpte min egna symaskin följde det med en plastkåpa. Det var endast en kåpa utan några fack att stoppa sladdar och pedal i. För att enkelt kunna förvara tillbehören till symaskinen sydde jag ett symaskinsöverdrag att dra på.

Material

Det ganska grova tyget köpte jag i Canada 2006. Då tänkte jag använda det som foder i en kappa eller väska. Fodret är överblivet kappfoder. Två tryckknappar.

Sy ett symaskinsöverdrag

Symaskinsöverdrag skiss och mått

Formen på detta överdrag bestämdes av formen på plastkåpan. Kåpan hade en väldigt knepig form eftersom baksidan var rak och framsidan och sidorna lutade. Jag tog några mått som jag tänkte jag kunde ha användning för. Fast egentligen satte jag bara tyget runt kåpan, nålade ihop tyget, sydde och hoppades på att det skulle bli bra.

Kroppen

Här sydde jag ihop ett större framstycke och ett mindre bakstycke. Detta för att mönstret på tyget skulle hamna på rätt håll. För sidorna såg jag till att ha extra tyg för att kunna forma fickor.

Flärp vid handtaget

Flärpen är sydd i två delar. Skarven går i samma höjd som skarven mellan framstycke och bakstycke. Insidan av flärpen är fodrad med yttertyg. Kanten runt hålet för handtaget är gjord stadigare med yttertyg och fodertyget börjar någon centimeter in.

Fickor på sidorna

Det svåraste var att forma fickorna på sidorna. För att göra en ficka vek jag ner tygänden från ovansidan att ha som insida på fickan. Sedan förde jag ihop tyget från framsida och baksida för att bilda utkanten. När jag sydde ihop utkanten gjorde jag en bula för att nederkanten skulle passa att dra utanpå kåpan.

Av fodertyget sydde jag ihop två påsar. Jag anpassade storleken efter vad jag tänkte förvara i dem. Sedan sydde jag fast dem på sin plats. Här behövde jag inte vara så noggrann med hur det såg ut eftersom det bara påverkade insidan av fickan.

Ficka på baksidan

Denna ficka var enklare att sy än de på sidorna. Här sydde jag ihop yttertyget med fodertyget till en fyrkant med önskad storlek. Sedan stickade jag fast den. Nederkanten på fickan vek jag in under nederkanten på överdraget.

Jag avslutade genom att fålla och sy fast nederdelen av fodret samtidigt.

Slutsats

Jag är glad att jag bara behövde sy detta överdrag en gång. Samtidigt är det kul att sy på frihand och bestämma helt själv hur det ska se ut och hur det ska fungera. Jag är nöjd, även om jag tycker att tryckknapparna är något klena.

Sydd augusti 2012.

En reaktion på “Symaskinsöverdrag med förvaring

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *