Ullkappa

Ullkappa i grått och svart

Min grå och svarta ullkappa sydde jag utifrån ett jackmönster jag hade. Delar som inte var med i mönstret, som luva, ficklock och muddar, lade jag till på frihand.

Bakgrund

Det började med att jag sydde en vår/sommarjacka under gymnasietiden. Ett par år senare hade jag svårt att hitta en fin varm jacka. Jag ville så gärna ha en ullkappa att ha på mig, men hittade ingen som passade, så jag bestämde mig för att sy en. Det blev det största projektet jag gjort dittills.

Material

Tyget jag använde var grått och svart ulltyg. Jag tror det kallades vadmal. Två olika fodertyger. Ett rutigt, som egentligen var byxtyg, och ett brunt vanligt fodertyg. Som foder använde jag något tunt grovstickat vitt ludd, som jag inte vet vad det kallas. En tvåvägs dragkedja. Tryckknappar.

Nedan syns de skisser jag gjorde före och under arbetets gång. Kappan har inte blivit exakt enligt skisserna.

Så sydde jag min ullkappa

Jag började med att göra en toile. Just då visste jag inte att det var just en sådan jag sydde. För min del sydde jag bara en modellkappa av gamla avdankade lakan för att se hur jag skulle justera mönstret. På Wikipedia står det ”… ett provplagg uppsytt i ett enklare tyg än det slutliga plagget”.

Det ursprungliga jackmönstret var väldigt kort. När jag sydde jackan förlängde jag den 10cm. Till ullkappan förlängde jag ännu mer. Runtom är det 8 bitar: Två framstycken, fyra sidostycken och två bakstycken. Jag drog i princip bara raka linjer i mönstret på alla de delarna tills jag fick önskad längd.

När jag förlängde jackan flyttade jag inte ner fickorna. Fickorna på ullkappan flyttade jag ner något, eftersom de satt så väldigt högt upp. På jackan saknade jag en dragkedja eller ett lock för att hindra saker att ramla ur. Ullkappan fick lock på sina fickor. Designade sådana. Jag anpassade vinklarna och rundningen på locken efter bredden på bältet runtom kappan.

Runt midjan hade jag lagt ut mönstret för att få plats med tjockare tyg, foder och en varm tröja under. Dock blev det för mycket. Detta löste jag med hjälp av bältet jag sydde på. Bältet är fastsytt runt hela kappan, men inte under ärmarna. Där lämnade jag en lucka där jag endast veckade kappan innanför. Detta gav en snygg och naturlig effekt med fördelen att det inte var särskilt krångligt att få till.

Till fodertyg använde jag två olika tyger. Det foder som syns är egentligen byxtyg, men jag drogs till mönstret och att det matchade det gråa. I ärmarna har jag glatt fodertyg. Där var färgerna inte lika många. Jag valde ett brunt tyg, som inte matchar lika bra, men det syns ändå inte när jag har på mig kappan.

För luvan måttade jag en luva från en jacka jag köpt på H&M. Kragen gjorde jag ungefär enligt jackmönstret, men skillnaden var att jag lät den vara uppvikt när jag sydde fast luvan. Tanken jag hade var att den ursprungliga kragen skulle göra att det såg snyggt ut när jag hade luvan nedfälld.

Dragkedjan jag använt till denna kappa kände jag i efterhand var för lång. När jag stod i butiken och valde visste jag inte alls hur lång dragkedja jag ville ha. Jag hade ju inget riktigt mönster att gå efter. Det blev en tvåvägs dragkejda. Tack vare de två löparna gjorde det inte lika mycket att den egentligen var för lång. Det var bara att dra upp den nedre löparen en bit, så var det lagom sen.

Som knappar använde jag tryckknappar. Jag ville inte ha kardborreband och jag ville inte ha knappar med knapphål. Det kvarvarande alternativet var då tryckknappar som jag själv slog i. I förpackningen fanns det tio knappar och hållare för att hålla knappdelarna på plats med de skulle slås dit med en hammare. Som tur var behövde jag inte alla tio knappar, så jag kunde slå i en testknapp innan jag började. Det krävdes lite pill för att få det rätt och att inte slå för många gånger med hammaren.

Bland det sista jag gjorde var att brodera mina initialer längst ner i framkant, F.A.K.E.

Slutsats

Den blev inte så varm som jag hoppades. Den är tung och efter att ha använts några år och varit undanhängd ett par år till luktar den inte längre nyplockade blommor. Men när jag tog fram den för att fota den och pyssla om den såg jag hur snygg jag fortfarande tycker att den är. Jag är så nöjd med den och den passar mig fortfarande!

Några år senare förfinade jag mönstret och sydde jag en grön kappa.

Detta behöver fixas till

Även om kappan är färdig sedan länge har den slitits med användning och behöver mera kärlek och omtanke på flera områden.

Det jag behöver göra med den är att laga fodret som rivits upp inuti båda ärmarna. Dragkedjan har släppt längst ner, så jag får ta och förstärka där. En tryckknapp ramlade av för ett tag sedan, men den är redan ersatt av en ny.Sedan funderar jag även på att lämna in den till kemtvätten, men jag får läsa på mer om vad som är bra för ulltyget och inte. Tyget där ärmarna gnider mot höfterna har blivit lite nopprigt och fått en blå ton. Jag vet inte var den blåa nyansen kommer från, men jag ska se om jag kan göra något åt det.

Sydd höst/vinter 2007.

2 reaktion på “Ullkappa i grått och svart

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *