Året 2013

Nu har det gått ett år sedan jag bestämde mig för att fördjupa mig i min hobby. Hur har då året gått? Har det motsvarat mina förväntningar? Vad händer nu?

Hur det började

Om jag ser tillbaka på 2012 så hittar jag tre saker som tror bidrog till mitt nyårslöfte:

  • Jag köpte en symaskin första dagen på semestern
  • Jag stickade en mössa till mig själv, för jag hittade ingen i affären i den färg jag ville ha
  • Jag fick ett nummer av Burda style i julklapp.

Under julledigheten 2012 satt jag och tänkte på alla mina syprojekt och att jag ville samla dem på ett enda ställe. Bloggen uppstod. Jag hittade också ett plagg i mönstertidningen som jag blev sugen på att sy. Jag registrerade mig på Ravelry. Sedan rullade det igång.

Stickklubben i Göteborg

I början av året sökte jag efter ett forum för handarbete där jag kunde träffa andra med samma intresse för att byta idéer och erfarenheter. Då hittade jag Stickklubben i Göteborg. Första träffen jag var med på var klubbens andra träff. Jag var nervös, eftersom jag aldrig varit på något stickcafé tidigare. Det gick bra och jag fick såklart mersmak.

Stickklubben gjorde att jag under året blivit mer inne på stickning än sy. Dels för att det är enklare att ha en stickning framme än en symaskin som måste plockas fram och ställas undan. Dels för att träffarna var regelbundna och jag såg till att ha en stickning igång då jag var med.

Podcasts

Anledningen till att Stickklubben i Göteborg startades var att stickintresserade i Göteborg startade en tråd i Stickpoddens forum på Ravelry om att träffas och sticka tillsammans. Därför började jag också lyssna på Stickpodden. De började spela in podden i oktober 2012, så det tog ett bra tag innan jag hann ikapp. Elin och Karin inspirerade och öppnade nya dörrar som jag inte ens visste fanns. Nya begrepp, nya tekniker, olika stickor och så vidare. Stickpodden har verkligen lärt mig mycket. Det jag kan säga att de direkt gav mig en idé till var min broderade barndomsteckning.

I mars dök en annan stickpod upp, en som var inspelad i Göteborg, nämligen Stick with us podcast. Det märktes att de var mycket mer inne i stickvärlden, då de gjorde egna mönster, pratade om massa olika garntyper och märken och spann sitt eget garn. Där flög mycket över mig huvud i början, innan jag fattade vad det var de pratade om, men jag kom in i det tillslut.

Bloggen

Tanken var att jag skulle samla alla mina gamla projekt på bloggen blandat med de nya. Det visade sig ta mycket mer tid än jag trodde, då jag är perfektionist. Jag ville att bilderna skulle bli bra. Jag ville att beskrivningarna skulle vara bra. Jag ville hitta gamla anteckningar och mönster så jag var säker på att jag inte skulle missa något i inlägget. Tyvärr uppnådde jag inte målet att ha lagt in alla gamla projekt innan semestern var slut. Inte heller nu har jag fått upp alla projekt, men det får ta sin tid.

Jag hade en första fotosession i januari där jag mest fotade smågrejer jag gjort. Jag hängde upp ett lakan ovanför soffan och använde som fond. Det blev lite bucklig bakgrund, men jag nöjde mig med det. När jag fått in rutinen för fotograferingen var det dags att ta det till nästa nivå. I maj åkte jag till IKEA och köpte mig en mörkläggningsgardin. Den använde jag som fotofond och jag tycker det blev mycket bättre. Det krångliga nu är att få till rätt ljus. Med det svenska vinterhalvåret är det svårt att få in tillräckligt med dagsljus för att det ska bli bra.

Resor

I början av året åkte jag en vända till London. Medan jag väntade på Heathrow på planet hem passade jag på att kika på utbudet av handarbetstidningar. Jag köpte tre stycken och fick både stickor och knappar med på köpet. I en av de tidningarna hittade jag mönster till mina första stickade strumpor, som jag hade med mig till Stickklubben första gången.

Under sommaren var jag i Tokyo. Det var mitt första besök där och första resan jag planerade besök i garnaffärer. Det tog tid att välja de ställen jag ville åka till, eftersom den information jag kunde läsa om affärerna stod i bloggar och ibland kunde inläggen vara flera år gamla. Jag var inte säker på vilka som fanns kvar och vilka som flyttat eller stängt. De garnaffärer jag besökte var jag nöjd med, men ”Fabric town” var bara en turistfälla. Dock köpte jag ett tyg och några knappar där, men stället var jag besviken på.

Mitt egna syrum!

Så hittade min sambo och jag äntligen ett hus som vi båda kände kunde passa oss. Vi vann budgivningen och flyttade in i början på november. I källaren fick jag ett rum där jag kan ha min syateljé och förvara alla handarbetsgrejer. Med huset följde också en gammal trampsymaskin av märket Singer. Remmen är av, så innan jag kan sy på den måste jag fixa en ny. Jag har inte hunnit göra så mycket i rummet mer än att ställa saker där, men jag har många idéer.

Slutsats

Det blev inte alls lika mycket sytt under 2013 som jag hade hoppats. Stickningen dominerade totalt. Bloggandet tog mer tid och tanke än jag trodde, men jag har ändå fått upp många gamla projekt. Virkningen och korsstygnsbroderiet ser jag mest som en bonus, eftersom jag inte fokuserade mest på det från början. Jag känner att jag har lagt en bra grund för 2014. Jag har flera stickprojekt planerade som bara väntar på att få komma igång. Jag vill sy ett par byxor till mig och bli färdig med resterande gardiner till huset. Mormorsrutorna ska jag fortsätta virka på. Och jag önskar att jag får till syrummet bra så det blir min oas där jag kan stänga in mig och bara skapa!

Kreationer under 2013

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *