All your case iPhone-skal

All your case – iPhone

”All your base are belong to us” broderat på ett skal till iPhone, fast med en twist. Eftersom iPhone-skal heter iPhone case på engelska så justerade jag base till just case i det kända citatet.

Bakgrund

Min sambo köpte ett billigt iPhone-skal att brodera på för en tid sedan. Dock böjde sig skalet när garnet borderades på och den kändes sladdrig. Så när Alla hjärtans dag närmade sig och jag fick den bra idé på mönster kunde jag bara inte låta bli att förverkliga den.

Citatet ”All your base are belong to us” kommer från spelet Zero Wing. Spelet kommer från Japan och den krångliga engelskan kommer sig av en dålig översättning från japanskan.

Aybabtu

Bilden är hämtad från Wikipedia*

Material till broderat iPhone-skal

Jag köpte Neostitch på coolstuff.se. En något dyrare version av iPhone-broderi, men bättre kvalitet tänkte jag. Det följde med tre garner, grått, blått och rosa, tillsammans med nål och några mönster. Garner köpte jag på Panduro. Färgerna blanc, 613, 611, 720, 154 och 310.

Så gjorde jag

Först satte jag ihop ett mönster. Jag utgick från bilden ovan med tre nyanser på bokstäverna och orange och lila som komplement till den svarta bakgrunden. Garnet klippte jag i halvlånga bitar, eftersom det slets snabbt. Jag sydde med dubbla trådar.

Rutnätet är 33×69, men ytterst på sidorna finns en extra rad med hål, som egentligen inte är hål som går helt genom silikonet. Jag bestämde mig för att trycka nålen genom de raderna också, även om det krävdes hårdare tag. Jag broderade även runt hålet. De mönster som följde med visade att de lämnat ett fyrkantigt obroderat hörn där, men jag kände att det inte skulle passa. Även i de rundade hörnen och vid laddkontakten i botten hade de kapat några stygn.

Tanken med detta skal var att ge det till min sambo på Alla hjärtans dag. Därför lade jag extra tankekraft på inslagningen. Det vadderade kuvertet, som skalet kom i, återanvände jag och klistrade bara på en lapp. På lappen spann jag vidare på justerade citat från spelet. Jag skrev ”Somebody set up us the comb”, där ordet bomb är utbytt mot comb. Jag var väldigt nöjd med resultatet.

Slutsats

Att brodera på silikon skiljer sig från att brodera på aidaväv. Jag kunde bara sticka nålen genom ett hål åt gången, istället för två, och fick vända på skalet varje gång. Tråden slets snabbare allteftersom det blev mer garn i hålen. Det tog mycket längre tid att brodera än jag trodde, så tålamod behövs om hela ytan ska täckas. Jag hade velat ha ett tomt mönster med alla prickar markerade för att kunna anpassa mönstret till kamerahålet och de rundade hörnen. Denna gång hade jag tur eftersom de viktigaste delarna i mönstret inte påverkades.

Trots allt är både jag och sambon nöjda med resultatet. Dock har silikonet fått en blå nyans efter att den förvarats i en jeansficka, men det kan bero hur mycket byxorna torrfäller.

* Bildkälla: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Aybabtu.png

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *